BIM

Binnen alle lagen in de bouwkolom wordt steeds vaker geroepen dat wij `    moeten  BIM-men! Waar staat de term BIM eigenlijk voor? En waarom is het zo verstandig om een project in BIM uit te voeren? Kan dit eigenlijk wel, een project in BIM uitvoeren?

Wij hebben twee jaar onderzoek gedaan naar de mogelijkheden en onmogelijkheden van het werken met 3D bouwwerkinformatiemodellen (BIM). De onderstaande beschrijvingen gaan dieper in op de beweegredenen om de bestaande bouwprocessen te ondersteunen met  3D bouwwerkinformatiemodellen. Wij juichen de samenwerkingscultuur toe, of te wel ketensamenwerking waarbinnen BIM wordt ingezet om de werkprocessen te optimaliseren.

De definitie BIM bestaat al ongeveer 30 jaar en heeft de laatste tien jaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Over de gegeven definities van BIM is men het in de praktijk niet eens. Zo worden de termen Building Information Modeling, Bouw Informatie Model, Gebouw Informatie Management en Bouw Informeren Modelleren gebruikt. Over wat BIM nu betekent lopen ook de meningen uiteen, voor de ene partij is BIM een tool en voor de andere partij een werkmethodiek.

De bouwsector wordt om verschillende redenen gestimuleerd om te werken met BIM. De veranderende bouwcultuur, steeds complexer wordende bouwmethodieken, strengere wet- en regelgeving, hoge faalkosten, gebrek aan transparantie en miscommunicatie vraagt om efficiëntere werkprocessen waarbinnen ICT-innovaties als BIM de informatiestromen structureren.

Ten eerste vermindert het werken met BIM de kans op faalkosten aanzienlijk doordat elke partij over eenduidige en dezelfde informatie beschikt die is opgeslagen in een virtueel prototype van het te bouwen object. Ten tweede is BIM een ICT-innovatie die het mogelijk maakt om de informatiestromen te structureren binnen een database (3D model), zodat er minder snel data verloren gaat. Ten derde werken alle partijen die betrokken zijn bij het bouwproces met dezelfde informatie die voor iedere partij altijd actueel is en op elk moment beschikbaar. Vaak wordt gezegd dat BIM niets anders is dan samenwerken. Binnen de literatuur wordt dit opgesplitst in de harde en zachte kant van BIM. De reden waarom er onderscheid wordt gemaakt tussen de harde en zachte kant, is dat de invoering van BIM verder gaat dan alleen een innovatie waar de aandacht uit moet gaan naar de harde aspecten, zoals tijd, geld, software, hardware en overige benodigde faciliteiten. De zachte aspecten worden steeds belangrijker. In een artikel gepubliceerd in de Cobouw wordt dit als volgt omschreven: “Een BIM-systeem creëert alleen toegevoegde waarde als het personeel bereid is mee te veranderen. De zachte aspecten van bedrijfsvoering, bedrijfscultuur en veranderingsbereidheid moeten dus meegenomen worden” (Baay, 2014). De bouwsector heeft vanouds veel aandacht voor de harde kant en minder aandacht voor de zachte kant van het innoveren.

De essentie van Building Information Modeling is dat alle gegevens, zoals bouwfysische materiaaleigenschappen, afmetingen, leverancier e.d. eenmalig aan een object (muur, vloer, dak) worden toegevoegd, om vervolgens aan alle disciplines in de keten van ontwerpen, bouwen en beheren ter beschikking te staan. Verandert een tekening doordat de bouwmethode tijdens het ontwerpproces wordt aangepast, dan worden automatisch alle tekeningen aangepast en databases geüpdatet.

“Een BIM-model is in feite het virtuele bouwwerk, dat veel meer data bevat dan alleen maar geometrie. In een BIM-model wordt de informatie opgeslagen in een database, gekoppeld aan de onderscheiden objecten of ‘dingen’ die in een bouwwerk voorkomen. Het betreft niet alleen geometrische informatie, maar ook informatie over de niet-geometrische kenmerken van de objecten (bijvoorbeeld materiaal, gewicht, capaciteit, prijs, fabricaat enz.). Een 3D model is daardoor veel rijker aan informatie dan alleen de geometrie. Het grafische 3D model is slechts één van de mogelijke representaties van (een selectie van) de informatie uit de onderliggende database. Het 3D model bevat bovendien niet alle informatie die van belang is voor het vastleggen van het project. In ieder project komen documenten voor – specificaties, berekeningen, simulaties, documentatiemateriaal, garanties, schema’s, afbeeldingen, aanvullende 2D tekeningen enz. – die geen onderdeel zijn van het 3D model, maar die wel op een gestructureerde manier moeten worden opgeslagen en overgedragen” (Fikkers, Nieuwenhuizen, Nijssen, & Schaap, 2012, p. 6).

Wij werken graag samen binnen een bouwteam waar BIM wordt inzet als middel om het proces te optimaliseren. Onze expertise vindt u terug in clashvrije bouwwerkinformatiemodellen waarvan vooraf is vastgesteld welk doel het bouwwerkinformatiemodel dient. Om de meerwaarde van BIM te benutten moet vooraf duidelijk zijn voor welk doel het aspectmodel wordt ingezet, alleen dan kan de meerwaarde optimaal uitgebuit worden. Voor meer informatie over het werken met BIM gaan wij u graag met u in gesprek om te beoordelen wat wij voor elkaar kunnen betekenen.

Contact

Baints Bouwdesign BBD
Dyksicht 18
8765LX Tjerkwerd

06 42119942
Nieuwbouwwoning te Boazum

Nieuwbouwwoning te Boazum

Geplaatst op: 2018-03-03

DAMPOPEN BOUWEN MET GEZONDE BOUWMATERIALEN!! NUL op de meter, gezonde bouwmaterialen, hoog comfort, maximaal genieten van natuurlijke lichtinval en virtueel ontwerpen. Deze kernwaarden vormen de basis voor het on...

Lees meer Meer nieuws
Techniek Experince

Techniek Experince

Geplaatst op: 2018-03-03

Het is alweer een paar maanden geleden dat wij de nieuwspagina geüpdate hebben, dus hoogtijd voor de laatste ontwikkelingen van BBD. In samenwerking met de Vrienden van Techniek mochten wij op de TECHNIEK EX...

Lees meer Meer nieuws

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.